Boekentip! Paulo Coelho – De pelgrimstocht naar Santiago

In De pelgrimstocht naar Santiago volgen we de Braziliaanse pelgrim Paulo. Hij moet aan zijn genootschap bewijzen dat hij het waard is om een krachtig zwaard te ontvangen. Om dat te doen, moet hij de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella lopen. De route brengt hem langs kleine dorpjes, bijzondere mensen en vreemde ervaringen. En vooral brengt het hem dwars door zijn innerlijke wereld.

Of een boek van Paulo Coelho mij grijpt, is altijd weer afwachten. Het ene boek kan ik bijna niet wegleggen, het andere boek kan me totaal niet boeien. Dit boek valt in de eerste categorie. Het is een echt Paulo Coelho-boek: met stukken die makkelijk weglezen, lastige zinsconstructie en af en toe een lange uiteenzetting van een geschiedenis over een onderwerp dat hij in het boek bespreekt. Het duurde een pagina of 20 voordat ik in het verhaal zat, toen werd het een page turner.

Als je de boeken van Paulo Coelho een beetje kent, weet je dat hij graag levenslessen deelt. Ook in dit boek zitten er weer een hoop. Van die levenslessen die we al 100 keer hebben gehoord. Ze zijn ontzettend simpel en met een beetje boerenverstand verzin je ze zelf. Toch zijn het van die lessen waarvan we collectief zeggen: ‘ja, dat weet ik wel’, maar passen we de lessen ook toe? Ik in elk geval te weinig!

Mijn 5 inzichten uit ‘De pelgrimstocht naar Santiago’

In De pelgrimstocht naar Santiago kun je een hoop levenslessen vinden. Toen ik het boek uit had, bleven er bij mij 5 hangen. Die dus niks nieuws zijn. Maar wel superfijn om te herhalen. En ik ben zo vrij geweest om de inzichten uit het boek aan te vullen met inzichten die ik eerder opdeed. In andere boeken, in podcasts, van mijn coaches en meer.

1) Gewone mensen kunnen iets uitzonderlijks bereiken

Pelgrim Paulo loopt het pad naar Santiago als een heel gewone man. Zonder macht, want zijn oude zwaard heeft hij achtergelaten. En naar zijn nieuwe zwaard is hij op zoek. Hij moet het doen met zichzelf, zijn menselijke kracht, zijn kennis en zijn ervaring. En met de hulp van zijn gids, Petrus.

Dat is een les die hij onderweg leert: de weg van de gewone man is belangrijker dan de bijzondere magische rituelen. Je hoeft geen speciale gaves of krachten te hebben om te bereiken wat je wilt bereiken. Sterker nog: een ‘gewoon’ mens zijn en voor je doel gaan, is wat je kracht brengt.

Zoiets hoorde ik een tijdje geleden nog van mijn huisarts. In mijn zoektocht naar energie wilde ik graag bloed laten prikken. Hij vroeg me wat ik allemaal al had gedaan. Ik ben bij allerlei behandelaren en coaches geweest en heb een hoop ‘diëten’ geprobeerd. Zijn reactie: “Je zoekt naar oplossingen buiten jezelf. Vertrouw op je lichaam. Luister ernaar. Je lijf weet wel wat het moet doen.” Dat vond ik een erg mooie uitspraak en ik voelde ik elke vezel van mijn lijf dat het waar was. Dus bedankt boek, voor de herinnering hieraan!

2) Hou altijd je ‘why’ in gedachten

Wat is jouw doel? En waarom is dat jouw doel? Te vaak willen we een uitkomst, terwijl we niet precies weten waarom we dat willen. Ik wilde een paar jaar geleden bijvoorbeeld graag € 6000,- op de bank. Maar dat is me nooit gelukt. Ik wist niet waarom ik dat wilde. Dus ik vond geen hoe. Ik gaf het sparen op.

Pelgrim Paulo denkt ook regelmatig aan opgeven. Maar hij doorbreekt blokkades en gaat door. Ik wil nog steeds die € 6000,-. Of meer, eigenlijk. Ik weet nu waarom. Ik wil een noodpotje om een financiële tegenslag op te kunnen vangen. Ik wil sparen voor onder andere een nieuw bed en een Volkswagenbusje. En voor een aanbetaling op mijn eerste huis! Waarom? Omdat ik weet dat een noodpotje me meer rust geeft. Een nieuw bed ook. En met het busje verwacht ik dat ik de vrijheid ervaar om te gaan en staan waar ik wil!

3) Onze grootste blokkades zitten in onszelf

Het enige wat je tegenhoudt, ben je zelf. Zo leerde ik van Michael Pilarczyk. ‘Whether you think you can, or you can’t, you’re right’, zei Henry Ford. We houden onszelf vaak gevangen in onze eigen beperkingen. Ook pelgrim Paulo. Hij moet nog voor zijn reis is begonnen op een adres zijn. Maar als hij aanklopt, doet er niemand open. Verslagen gaat hij op de stoep zitten. Totdat er een meisje naar buiten komt rennen en Paulo zich realiseert dat hij voor de deur naar een binnenplaats zat. En dat die gewoon open was.

En zo houden we onszelf klein. We denken dat we verslagen zijn en zien geen andere opties dan die ene die we voor ogen hadden. Maar als iets op de ene manier niet lukt, is er altijd wel een andere manier. Go for it!

4) Het resultaat is wél belangrijk

“Het gaat om de reis”, hoor ik heel vaak. “Het resultaat is niet belangrijk, als je maar je best doet.” Dat soort zinnen. Ik ben er nog in gaan geloven ook. Maar: het resultaat is WEL belangrijk! Als het resultaat niet uitmaakt, waarom doe je dan wat je doet? Waarom zou je dan je best doen? Zou je dan alles uit jezelf halen om je doel te bereiken? Ik niet!

Daarnaast geeft het je zelfvertrouwen een enorme boost als je je doel hebt behaald.

Wat niet wil zeggen dat de reis niet belangrijk is. Die is zeker belangrijk. De reis over het pad naar Santiago bijvoorbeeld heeft pelgrim Paulo ontzettend veel geleerd. Zonder al die lessen was hij niet zo gegroeid als hij nu is gegroeid.

In mijn zoektocht naar energie heb ik zelf ook ontzettend veel geleerd. Over mezelf, over hoe het menselijke lijf en geest werken en nog veel meer. Maar mijn doel om 100 % gezond en energiek te zijn, is nog steeds SUPERbelangrijk!

5) Uitzonderlijke resultaten door kleine dagelijkse gewoontes

Deze sluit mooi aan bij puntje 1! Iedereen kan uitzonderlijke resultaten behalen. Zoek de oplossingen niet buiten jezelf. Maar in jezelf. Verander kleine dingen in je leven en je kunt een groot resultaat behalen.

Pelgrim Paulo doet elke dag de oefeningen die hij leert van zijn gids. Die oefeningen staan trouwens ook in het boek. En daardoor krijgt hij inzichten, helderheid en verlost hij zich van een hoop blokkades. Het resultaat: uitzonderlijke resultaten uiteraard!

Voor mij is dit zo’n inzicht waar ik regelmatig aan herinnerd moet worden. Er is geen magic pill die me een perfecte nachtrust geeft. Ik moet ‘gewoon’ voor 10 uur naar bed gaan, vanaf 8 uur geen schermen meer zien en elke dag flink bewegen. Kleine dagelijkse gewoontes. Die een enorm verschil maken voor mijn energieniveau. En daarmee alle andere aspecten van mijn leven.

Conclusie: keeper!

Eerlijk gezegd ben ik aan dit boek begonnen om mijn boekenverzameling uit te dunnen. Ik heb een enorme stapel boeken die ik nog wil lezen. Om de boeken vervolgens door te geven. Maar De pelgrimstocht naar Santiago vind ik zo waardevol, dat ik hem hou. Zodat ik hem nog een keer kan lezen. Én zodat ik, zodra ik de ruimte in mijn hoofd heb, de oefeningen uit het boek kan gaan doen!

Up next: Brendon Burchard – The Motivation Manifesto

Vanmiddag las ik dit boek uit en ik kreeg heel sterk door dat ik nu The Motivation Manifesto van Brendon Burchard moet gaan lezen. Een boek dat (net als een hoop andere boeken) al twee jaar in mijn kast staat.

Het boek lijkt perfect aan te sluiten op De pelgrimstocht naar Santiago. The Motivation Manifesto gaat namelijk over hoe we ons collectief klein houden. Hoe we ons als muizen gedragen, terwijl iedereen een leeuw in zich heeft. Over hoe iedereen uitzonderlijke resultaten kan behalen. Ik ben heel benieuwd naar dit boek.

Ik beloof niks, maar wie weet volgt er over een paar weken een review!

Boekentip?

Heb jij een goed boek gelezen dat gaat over één van de wijze lessen in dit artikel? Let me know! Want boekentips zijn altijd welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *